Published : 27 Oct 2016 12:51 pm

Updated : 27 Oct 2016 12:51 pm

 

Published : 27 Oct 2016 12:51 PM
Last Updated : 27 Oct 2016 12:51 PM

டிஎன்பிஎஸ்சி | குரூப்-IV தேர்வு | மாதிரி வினா-விடை 34: General English

iv-34-general-english

General English

19. Match the following words with their antonyms

a) Delicate - 1. Initially

b) Eventually - 2. Clear

c) Copious - 3. Rough

d) Obscure - 4. Meagre

A B C D

a) 4 3 2 1

b) 2 3 4 1

c) 3 1 4 2

20. Match the prefixes to form compound words

a) For - 1. Plan b) Un - 2. Pone

c) Pre - 3. Cast d) Post - 4. Happy

a) 4 3 1 2

b) 3 4 1 2

c) 2 3 4 1

d) 1 4 3 2

21. Fill in the blank with a suitable preposition Everyone laughed …… him :

a) On b) At c) About d) By

22. Choose the base word that does not form a derivative with the suffix ‘………… ity’

a) Local b) Special c) Excel d) Timid

23. Fill in the blanks: the train had left before he ------- the station:

a) Had reached b) Reached

c) Will reach d) Reaches

24. Time is your most valuable resource. Successful people one those who manage their time efficiently. They find time for everything, reading newspapers, jogging and even occasional visits to the cinema, what should one possess to be a successful person?

a) The habit of reading newspapers

b) Occasionally visiting the cinema

c) Jogging and exercising

d) Time Management

25. The road to success is not a bed of roses. It is full of thorns, pitfalls and gins. Only those who wade through the hazards and hurdles with grit and determination could smell success who could smell success in life?

a) One who has the will power and courage to overcome the obstacles

b) One who is walks on a bed of roses

c) One who has faith in fate

d) One who believes in God

26. Identify the poetic line that differs in figure speech from the other lines :

a) ….. My manhood is cast down in the flood of remembrance

b) Like pearls and now a silver blade

c) The reddest flower would look as pale as snow

d) I weep like a child for the past

27. “Spring has forgotten this garden,” they cried. The word ‘they’ in Oscar Wilde’s “The selfish giant’ refers to …………

a) The snow and the frost b) Frost and hail

c) The children d) The birds and the Flowers

28. Which of the following is the correct prefix for the word effectual?

a) Un b) In c) Dis d) Mis

29. “And I thought of the albatross” What is an albatross?

a) A humming bird b) A fish

c) A sea-bird d) A sea-animal

30. If this be error and upon me proved, I never writ, nor no man ever loved Who is the poet?

a) Keats b) Wordsworth

c) Robert Frost d) Shakespeare

31. Choose the correct active form: He was awarded a prize by the Government

a) The government will award him a Prize

b) The govt. will be awarding him a prize

c) The govt. have to award him a prize

d) The government awarded him a prize

32. Form compound word by combining Preposition + Noun:

a) Upstream b) White wash c) Popcorn d) Sunrise

33. Fill in the blank with a suitable infinitive: This medicine is pleasant ………

a) To have taken b) To had taken

c) To take d) None of these

34. Select the correct form of the verb: Technology ……. as the application of scientific knowledge

a) Were described b) Are being described

c) Are described d) Is described

35. Identify the complex sentence:

a) I didn’t get up early so I missed the bus

b) If it rains, the match will be postponed

c) This mango is too sour to eat.

d) Balu goes to school but his sister stays at home.

36 Select the correct synonym: It is an invidious thing.

a) Uncommon b) Unhealthy

c) Unjust d) Important

37. Select the appropriate active voice: The wounded boy was being helped by the strangers.

a) Is helped b) Were helping

c) Would help d) Had been helped

38. Choose the correct passive voice of the sentence given below: Who broke the glass?

a) By whom the glass was broken?

b) By whom was the glass broken?

c) Who has been broken the glass?

d) By whom was the glass break?

39. Fill in the blank with a suitable preposition. Nature has given us an abundant wealth ……….. The form of forests.

a) By b) At c) With d) In

40. Therefore we should build around our existing strengths including the vast pool of talented scientists and technologists and our abundant natural resources. Match the correct Antonym from column B for the words in column ‘A’

a) vast - 1. Scanty b) Talented - 2. Artificial

c) Abundant - 3. Small d) Natural - 4. Incompetent

A B C D

a) 1 3 4 2

b) 3 4 1 2

c) 4 3 2 1

d) 1 4 3 2

41. Choose the correct question tag. They work very hard, ………?

a) Do they? b) Didn’t they?

c) Did they? d) Don’t they?

42. Select the correct plural form of erratum

a) erratia b) Erratums c) Erratiums d) Errata

43. Replace the word with its American equivalent.

I bought a packet of Crisps

a) Candies b) Chips c) Cookies d) Snacks

44. But once within the wood, we paused like gnomes that hid us from the moon. In the above quoted line gnomes mean …..

a) Fire flies b) Dwarfs c) A large African antelope

d) Small two- winged flies

45. “The hunger and the mortal strife for bread old age and youth alike mistaught”. The word strife means ………….

a) Fight b) Struggle c) Quarrel d) Riot

46. ….. my manhood is cast down in the flood of remembrance. The figure of speech employed in this line is ………….

a) Metaphor b) Oxymoran

c) Simile d) Anaphora

47. Select the correct plural form of Cactus:

a) Cacti b) Cactii c) Cactum d) Cactuses

48. Chose the appropriate sentence with correct HOMOPHONE:

a) The politician stayed in a luxurious suite

b) The politician stayed in a luxurious suit

c) The politician stayed in a luxurious suet

d) None

49. Identify the sentence which has no error?

a) Here in the watch that you are looking at

b) Here is the watch that you are looking on

c) Here is the watch that you are looking for

d) Here is the watch that you are looking down.

50. Choose the correct verb: The United states ……… a big navy.

a) Have b) Has c) Are having d) Is

51. Which of the following is the correct prefix for word partial?

a) Im b) Un c) Pre d) Post

52. Select the correct question tag for the following sentence: Open the door, ………..?

a) Will you? b) Don’t you?

c) Can you? d) Should you?

53. Match the words with their suffixes that leads to the formation of meaningful words:

a) Betray - 1. Ment b) Carry - 2. Age

c) Compel - 3. Al d) Attach - 4. -Sion

A B C D

a) 1 2 3 4

b) 3 1 4 2

c) 2 3 4 1

d) 3 2 4 1

54. Match the words with their parts of speech:

a) Kumar’s Childish behaviour irritates us - 1. Adverb

b) I like entertainment - 2. Adjective

c) He brought glory to his country - 3. Noun

d) Slowly, the snake crawled away - 4.Verb

c) Pre - 3. Cast d) Post - 4. Happy

A B C D

a) 2 4 1 3

b) 2 3 4 1

c) 3 1 4 2

d) 3 2 1 4

55. Match the words with their equivalents

A. Torch - 1. Pitcher

B. Shop assistant - 2. Shade

C. Jug - 3. Clerk

D. Blind - 4. Flashlight

A B C D

A B C D

a) 1 3 4 2

b) 4 3 1 2

c) 2 1 3 4

d) 1 2 3 4

56. On the slope opposite our camp is the fascinating summit of Mandayo, which spirals up into the blue sky like a giant corkscrew. Slapped with steep cliffs on all faces, it looks every inch an insurmountable peak. The word ‘insurmountable’ means ……….

a) Unconquerable b) Unbelievable

c) Uncomfortable d) Unimaginable

57. ‘On the day of Sicilian July, with Etna smoking’. What is the ‘Etna’?

a) An earthquake b) A tsunami affected city

c) A volcanic mountain d) A tempest

58. ‘I mark’d where on a little promontory it stood isolated’. ‘It’ here stands for:

a) The poet b) The web

c) The spider d) A raised land

59. In which poem, does the following line occur? “Was it cowardice, that I dared not kill him”?

a) The Nation United b) The man he killed

c) Snake d) Migrant Bird

60. Match the following poetic line with their relevant poets:

A. It isn’t by size that you win or fail - 1. William Shakespeare

B. Love alters not with his brief hours and weeks - 2. H.W. Longfellow

C. Man’s little Day in haste we spend - 3. Douglas Malloch

D. Let the dead past bury its head - 4. Lewis Caroll

A B C D

a) 4 2 3 1

b) 3 1 4 2

c) 1 3 2 4

d) 3 1 2 4

ANS:

19-C, 20-B, 21-B, 22-C, 23-B, 24-D, 25-A, 26-A, 27-A, 28-B, 29-C, 30-D, 31-D, 32-A, 33-C, 34-D, 35-B, 36-C, 37-B, 38-B, 39-D, 40-B, 41-D, 42-D, 43-B, 44-B, 45-B, 46-A, 47-A, 48-A, 49-C, 50-B, 51-A, 52-A, 53-D, 54-B, 55-B, 56-A, 57-C, 58-C, 59-C, 60-B.

எம்.பூமிநாதன் இயக்குநர், கிங் மேக்கர் ஐஏஎஸ் அகாடமி, சென்னை

அன்பு வாசகர்களே....


இந்த ஊரடங்கு காலத்தில் வீட்டை விட்டு வெளியே வராமல் நமக்கு நாமே சமூக விலகல் ( Social Distancing) செய்து கொள்வோம். செய்தி ஊடகங்களின் வழியே உலகுடன் தொடர்பில் இருப்போம். பொதுவெளியில் இருந்து தனிமைப்படுத்திக் கொண்டு கரோனா பரவலைத் தடுப்பதில் நம் பங்கை முழுமையாக இந்த சமூகத்துக்கு அளிப்போம்.


CoVid-19 கரோனா தடுப்பு / விழிப்புணர்வு கையேடு - இலவசமாக டவுன்லோடு செய்து பயன்பெறுங்கள்!


- வாசகர்கள் நலனில் அக்கறையுடன் இந்து தமிழ் திசை

Sign up to receive our newsletter in your inbox every day!

You May Like

More From This Category

More From this Author