Published : 28 Oct 2016 03:00 PM
Last Updated : 28 Oct 2016 03:00 PM

டிஎன்பிஎஸ்சி | குரூப்-IV தேர்வு | மாதிரி வினா-விடை 35: General English

General English

61. From a new word by blending the words splash + spatter:

a) Splutter b) Splatter c) Platter d) None

62. Fill in the blanks with the suitable prepositions ………….. the cupboard, very ………….. the wall, there is a narrow gap, ………… which a few charts have been kept Unroll them and hang them ………. the walls of the room.

a) Behind, near, into, on

b) On, near, behind, into

c) Near, into, on, behind

d) Into, on, near, behind

63. The figure of speech used in the line. Dust thou art to dust returnest is:

a) Allusion b) Alliteration c) Simile d) Oxymoron

64. Identify the figure of speech employed in the given lines: Have you noticed how some people, May seem plain as plain can be?

a) Metaphor b) Personification

c)smilie d)none of these

65. Select the correct plural form of alumna:

a) Alumnae b) Alumni c) Alumnas d) Alumnis

66. Pick out the sentence that contains a complement :

a) My aunt remained a spinster all her life

b) The thief stole all the silver articles

c) I shall collect the books next week

d) The programme has started on time

67. Pick out the word that does not take ‘-ves’ in its plural form:

a) Thief b) Proof c) Shelf d) Wolf

68. Identify the compound word the wrong plural form:

a) Drops out b) Passers by

c) Step sisters d) Sons in- law

69. Fill in the Blank: The selfish giant put up a notice-board in his garden, which read...

a) Litter free zone

b) Trespassers will be prosecuted

c) Do not touch the saplings

d) Never pluck the flowers and fruits

70. “If you can force your heart and nerve and sinew

To serve your turn long after they are gone,

And so hold on when there is nothing in you

Except the will which says to them; “Hold on!”.

The Rhyme Scheme of this stanza is:

a) Aabb b) Aaab c) Abab d) Abeb

71. “What an amazing model!” Whispered Hughie as he shook hands with his friend. Who is referred as’ an amazing model’ in Oscar Wilde’s “The Model Millionaire”?

a) Hugh Erskine b) Laura Merton

c) Baron Hausberg d) Colonel

72. Music is not part of ; arts and entertainment’ as the newspaper section would have us believe. It’s not a luxury, a lavish thing that we fund from leftovers of our budgets, not a play thing or an amusement o a past time. Music is a basic need of human survival. Music is one of the ways we make sense of our lives. What is music according to Dr. Karl Paulrack?

a) Part of arts and entertainment

b) Is luxury and a lavish thing

c) Is the basic need of human survival

d) Is a play thing and an amusement

73. Choose the option that conveys the meaning of the statement given below: Throughout his life, he has been filled with the conviction that there is a silver lining to every cloud and that good shall ultimately prevail.

a) He has believed in the prevalence of sorrows in his life

b) He has accumulated much wealth and silver in his life

c) He has been an optimist throughout his life

d) He has believed that good shall never prevail

74. The nationality of the author of ‘The Lottery Ticket’ is:

a) Russian b) Scandinavian c) American d) German

75. Fill in the blanks with the suitable articles that would complete that passage, from the codes given below: Centuries ago …….. great artist was engaged to paint …….. mural for ……. cathedral in ……………… Sicilian town.

a) A, a, the, a b) A, the, a, the

c) The, the, the, a d) A, the, the, a

76. Select the correct plural form of aquarium:

a) Aquarias b) Aquariums c) Aquaria d) Aqusriams

77. Which of the statements given below as options? Should have the question tag .... doesn’t he?

a) Shreya drawn well

b) Shreya has been drawing well

c) Shreya draws well

d) Shreya has not drawn well

78. “For the soul is dead that slumbers And things are not what they seem Dust thou art to dust returnest Was not spoken of the soul”. Whose poem is this?

a) Alfred, lord Tennyson b) D.H. Lawrence

c) H.W. Longfellow d) Dickens

79. Match the name of the authors with their work

a) Charles Dickens - 1. Jungle Book

b) Rudyard Kipling - 2. The Adventures of Tom Sawyer

c) Sir Arthur Conan Doyle - 3. Oliver Twist

d) Mark Twain - 4. Adventures of Sherlock Homes

A B C D

a) 3 4 1 2

b) 3 1 4 2

c) 1 3 4 2

d) 2 1 3 4

80. Name the poem in which the following lines appear: “And let the guerdon of my labour be My fallen country! one kind wish from you!”

a) To India My native land

b) No men are foreign

c) You can’t be that, no , you can’t be that

d) Foot prints

81. Identify the option that contains the answer to the question given below: Subhas Chandra Bose was popularly known as ………….

a) Chachaji b) Babaji c) Netaji d) Dharamji

82. The mechanic tried to fix the broken 1 only in 2 : 1 2

a) Vane and Vain b) Wane and Vane

c) Vain and Vein d) Vane and Wane

83. Fill in the blank with suitable phrasal verb: I am exactly like my mother. I think I have... her.

a) Taken to b) Taken after c) Taken off d) Taken over

84. Fill in the blank with the suitable verb form: I .... (Surf) the net when the explosion occurred.

a) Will surf b) Was surfing

c) Will be surfing d) Had surfed

85. Match the words in British English with their equivalents in American English

A. Blind - 1. Hood B. Bonnet - 2. Crib

C. Purse - 3. Window shade D. Cot - 4. Wallet

A B C D

a) 4 1 2 3

b) 3 1 4 2

c) 2 1 4 3

d) 4 2 1 3

86. “A new discovered Treasure……”

The figure of speech employed in this line is...

a) Simile b) Oxymoron

c) Personification d) Transferred Epithet

87. Match the words with their synonyms

A. Sturdy - 1. Insight B. Intuition - 2. Tempt

C. Seduce - 3. Strange D. Bizzarre - 4. Strong

A B C D

a) 4 1 2 3

b) 4 1 3 2

c) 4 2 1 3

d) 1 2 3 4

88. Given the suitable order of articles in the blanks of the given passage. Write the code given below:

My friend is .... multi talented person. Last month, he was elected .... chairman of the Board, surely he’ll be .... best chairman for he is .... honest worker.

a) A, the, an, the b) A, no article, the, an

c) An, no article, a, the d) No article, an, the, a

89. Select the correct plural form of Oasis:

a) None b) Oaseses c) Oases d) Oasies

90. The rhyme scheme of the following lines is ....

‘For Oh, Say the Children, “We are weary, And we cannot run or leap-

If we cared for any meadows, it were merely

To drop down in them and sleep

a) AABB b) AAAB c)ABAB d) ABBA

91. Read the given poetic lines and answer the question that follows:

“A Geode can split to reveal

A dazzling sight to view!”

When does a Geode split? it splits when .....

a) It is broken with a stone

b) Flung against a wall

c) Water seeps inside it

d) Dried in the hot sun

92. Which of the following is not a poem?

a) Is life but a dream? b) The Tears of the Desert

c) Women’s Rights d) A tiger in the Zoo

93. Identify the poetic line that differs in figure speech from the other lines.

a) Speech that came like leech craft

b) Still like muffled drums are beating

c) Life is but an empty dream

d) As humble plants by country hedge grows growing

94. Identify the sentence: Considering the difficulties of his position, he has acted admirably

a) Complex b) Simple c) Compound d) None

95. Find the odd one:

a) Sunlight b) Handbag c) Engine Driver d) Tell tale

ANS:

61-B, 62-A, 63-A, 64-C, 65-A, 66-A, 67-B, 68-A, 69-B, 70-C, 71-C, 72-C, 73-C, 74-A, 75-A, 76-C, 77-C, 78-C, 79-B, 80-A, 81-C, 82-A, 83-B, 84-B, 85-B, 86-C, 87-A, 88-B, 89-C, 90-C, 91-C, 92-B, 93-C, 94-B, 95-D

எம்.பூமிநாதன் இயக்குநர், கிங் மேக்கர் ஐஏஎஸ் அகாடமி, சென்னை

Sign up to receive our newsletter in your inbox every day!

 
x